2024-06-19

Kadernota 2025

Voor Leefbaar Borger-Odoorn is een leefbare leefomgeving het uitgangspunt. Het is goed wonen in Borger-Odoorn en dat willen we graag zo houden. Wij zetten dan ook in op een stevige gebiedsvisie. We komen met een motie om ons cultureel erfgoed te borgen, en onze waardes van het buitengebied met elkaar te bepalen. Wat willen we borgen en waar liggen onze kansen.

Meer woningen wil iedereen, LBO ziet vooral kansen voor inbreiding in de bestaande dorpen. Elke ontwikkeling kan bijdragen aan voldoende woningen voor iedereen. LBO vindt het van belang dat eerst de woonwensen van onze inwoners op het gebied van huur en koop helder zijn en als input leidend zijn voor ons woonprogramma. 

Een goede gebiedsontwikkeling kan niet zonder een goed doorlopen participatieproces. Participatie is een belangrijk onderdeel van de op 1 januari ingevoerde omgevingswet. Daarnaast zijn gemeenten binnenkort ook verplicht om een goede participatieverordening op te stellen als het gaat om inwonersparticipatie, denk hierbij aan een bindend of niet bindend karakter. LBO komt met een motie om dit beter te regelen.

Ook een belangrijk speerpunt voor LBO; is de basis op orde. Iedereen moet mee kunnen doen. Bij wie en waar kunnen inwoners terecht met hulpvragen als het om extra voorzieningen gaat. LBO pleit voor een duidelijk vereenvoudigd overzicht van voorzieningen.

Goed onderwijs is voor LBO een pre. Wij zijn dan ook zeer tevreden over de inzet om een MFA in 2e Exloërmond te realiseren en de twee onder 1 dak scholen verder vorm te geven.

Ook de ontwikkelingen op het gebied van toerisme vinden wij erg belangrijk, het versterkt onze economie, niet te grootschalig en inpasbaar binnen ons landschap. Wij zien kansen voor het veengebied omdat de druk op de zanddorpen Borger en Exloo behoorlijk hoog is. LBO ziet de bezoekers aantallen in Exloo fors toe nemen door de komst van het Hallenhoes en de vele evenementen. LBO is van mening dat, wanneer je bezoekers wilt ontvangen, je als gemeente moet zorgen dat je faciliteiten op orde moeten zijn. 
Foto parkeren Exloo.jpgLBO komt donderdag dan ook met een motie om de parkeervoorzieningen in het dorp Exloo zo spoedig mogelijk uit te breiden waarmee wij hopen dat parkeren in de bermen, wat voor onveilige situaties zorgt en het bermonderhoud niet ten goede komt, binnenkort tot de verleden tijd hoort.

Naast wonen, recreëren, de basis op orde en participatie hecht leefbaar veel waarde aan ons GVVP. We zijn een middelgrote agrarische gemeente en sterk afhankelijk van onze landbouwsector. Wij zijn dan ook trots op onze boeren. Het is goed te zien hoe wonen, werken en recreëren goed samengaan in onze mooie groene gemeente. In de vorige periode hebben wij ingezet op meer geld voor de plattelandswegen. Er is een behoorlijke inhaalslag gemaakt maar er is nog steeds sprake van fors achterstallig onderhoud wat voor gevaarlijke en ongemakkelijke situaties zorgt.  Wij blijven ons inzetten voor meer onderhoud aan de plattelands wegen. 

De inrichting van 30 km zones bij de scholen blijven wij aanmoedigen.

De begroting die voorligt is een mooie sluitende begroting. Ondanks financiële onzekerheden zet dit college stevig in op onze voorzieningen. De scholen verdienen in het bijzonder onze aandacht. 

LBO is dan ook tevreden met de inzet van het college vertegenwoordigd door PvdA, VVD,LBO, CDA en de CU.

Admin - 10:14:28 @ Nieuws uit de fractie, Persberichten | Een opmerking toevoegen







 
E-mailen
Map
Instagram